EA-koulutus
Julkaistu: 19.10.2016 00.00

EA-koulutus

Seuran huoltajille ja toimihenkilöille järjestettiin viimevuotiseen tapaan EA-koulutus. Poikkeuksena aiempaan koulutus on nyt räätälöity jääkiekko- ja urheiluvammoihin. Koulutukseen osallistui 22 henkilöä.


Jarmo Lohela

Kouluttajana toimi Jarmo Lohela. Hänellä käynnistyy 21. kausi jääkiekkotuomarina. Peruskoulutukseltaan hän on sairaanhoitaja, ja hänellä on lähes 30 vuoden kokemus ensihoidosta. Lohela työskentelee nykyisin OYS:n päivystyspolilla, ja hänellä on ensiavun ja terveystiedon kouluttamisesta myös taustaa. Idea jääkiekkoon räätälöidystä EA-koulutuksesta Lohelalla on nimenomaan syntynyt omasta jääkiekkotaustasta sekä ammatin tuomasta osaamisesta. Jarmo Lohela on ollut aktiivisesti vaikuttamassa jääkiekon kilpailusääntöihin ensiavun osalta.

Lohela on vetänyt tuomarikerholle Oulun seudulla vastaavaa koulutusta hieman pitemmälle vietynä. Muualla Suomessa vastaavia koulutuksia on jossain määrin.

Lajin tyypillisimmät toimenpiteitä vaativat vammat ovat luistimenviillot sekä ranne- ja raajamurtumat. Tuntimääriin nähden Lohelan mukaan näitä on vähän, mutta kuitenkin hän kohtaa niitä työpaikallaan viikoittain.

Yleinen EA-valmius seuroissa ja joukkueissa on Jarmo Lohelan mukaan valitettavan huonosti hoidettu, vaikka lajin kilpailusäännöissä on tarkasti määritelty, minkä tasoiset vaatimukset kullakin sarjatasolla on. Ideaalitilanteessahan Lohelan mukaan kaikilla valmentajilla ja huoltajilla tulisi olla ensiapukoulutus, sillä eivät kaikki vahingot satu pelitilanteissa, vaan usein myös harjoituksissa. Jalkapallon osalta joissakin seuroissa on vaatimuksena EA-taitoisen läsnäolo myös harjoituksissa.

-Teijo Mustonen

Seuran uusimmat