KKP:n kasvatti Henri Särkkä Quebec:ssä
Julkaistu: 17.10.2015 00.00

KKP:n kasvatti Henri Särkkä Quebec:ssä

Vuodesta 2006 KKP:n riveissä pelannut Henri Särkkä (-98) pakkasi varustekassinsa, pari mailaa ja matkasi Helsinki-Vantaan & Pariisin kautta Kanadan Quebeciin. Elokuista lähtöä edelsi AFS-järjestön haastatteluita, suosituksia ja hakemuskaavakkeiden täyttämisiä reilun puolen vuoden ajalta. Edessä Henrillä jääkiekkopainotteinen vaihto-oppilasvuosi uudessa kulttuurissa, uudessa perheessä ja uudella kielellä! ”…difficile? Non!

Jetlag:ista tuskin toipuneena Henri puki maalivahdin varusteensa ja osallistui Lynx:n try-outeille ja selvitti itsensä seitsemän maalivahdin joukosta joukkueeseen. Kesän treenit KKP -99:n, KiLa & Kärpät Akatemia B:n sekä Ahmat B:n joukkueiden kanssa eivät menneet hukkaan! Lisävauhtia reissulle haettiin Pro-liiga leirilta sekä ranskankielen alkeista. Joukkueessa pysyminen edellyttää opiskelun saumatonta sujumista ranskankielellä. ”Encore une game importante!

Lynx on Alman kaupungissa sijaitsevan lukion, Pavillon Wilbrod-Dufour:n edustusjoukkue ja pelaa Quebecin opiskelijoiden urheiluliiton (RSEQ) alaista Hockey scolaire juvénile division 1 sarjaa, jossa mestaruutta tavoittelee 29 joukkuetta neljässä lohkossa. Vieraspeleihin tulee matkaa n. 50-500 km, kuten KKP:ssäkin aiemmin. Lynx koostuu pääosin -98 syntyneistä pelaajista; juvénile tarkoittaa junioreita, jotka ovat syntyneet heinäkuun -97 ja syyskuun -99 välisenä aikana.

Lynx on pelannut toistaiseksi harjoituspelejä, sarjapelejä, sekä kovan turnauksen Gatineaussa, joista tuloksena 6 voittoa, 2 tasapeliä ja 2 tappiota. Turnauksesta Henri saalisti tehot 0+1, eli pistetilikin on avattu uudella mantereella! Runkosarja jatkuu helmikuun loppuun saakka, jonka jälkeen välierävaiheet pelataan ”paras viidestä” ja mestaruus ratkeaa ”paras kolmesta” voitoilla.

”Quebecissa kaukalo on pienempi ja pelityyli on suoraviivaisempaa ja fyysisempää ja esimerkiksi viivelähtöjä on harvoin”, tuumaa Henri ja jatkaa ”omasta päästä lähdetään yleensä laidan kautta ja pistetään kiekko syvään ja pelaajat perään.”

Harjoittelu tapahtuu koulun ohessa. Koulua on pääsääntöisesti aamupäivällä ja treenit ovat iltapäivän ohjelmistoa koulun hallissa, Mario-Tremblay Center:ssä.”Joka maanantai on kovat luistelutreenit ja maalivahdeilla on omat harjoitteet. Maalivahtivalmentajan kanssa keskitytään tällä hetkellä luisteluun ja fyysiseen kestävyyteen”. Jotain eroakin harjoittelusta löytyy Henrin mukaan, ”Joukkueen vetämiä oheisia on vähemmän kuin Suomessa ja joissain treeneissä pelaajat menevät kylmiltään jäälle.”

Peliaika on Suomesta poiketen 55 minuuttia (15+20+20) ja jää ajetaan vain kerran, toisen ja kolmannen erän välissä. Peli lopetetaan 110 minuutin jälkeen virallisesti ilmoitetusta aloitusajasta, peliajasta riippumatta. Pistelasku poikkeaa Suomen järjestelmästä: voitosta saa kaksi pistettä, tasapelistä yhden pisteen ja jos joukkueen rangaistusminuutit ovat alle20 min, joukkue saalisäksi yhden pisteen reilusta pelistä. ”Go Lynx Go!”

Pelin jälkeen joukkue kokoontuu syömään: ”ruokana yleensä pizzaa tai kananugetteja, riippuen siitä ollaanko hävitty vai voitettu” Henri toteaa pelireissulta.

Henri lähettää terveisiä kaikille!

Teksti: Jussi Särkkä
Kuvat: Jussi Särkkä,  Pierre-Marc Côté, Pascal Néron & Lynx:n virallinen kuvaaja
Ranskankieliset tekstit: Lynx PWD Hockey Juvénile:n Facebook-sivuilta


Matkaan lähdössä.

J'aime bien le gardien Finlandais Henri Kiprusoff!


Oheiset nurmella



Turnauksessa huilivuoro


Voitetun pelin jälkeen maistuu ruoka! Bravo les gars!

Seuran uusimmat